Deklaration av aktier med K4 blankett

Om du har sålt eller löst in aktier ska du deklarera för dina affärer under nästa års deklaration. Det gäller även om du haft aktier i ett bolag som gått i konkurs. Det gäller dig som haft aktier på ett konto som brukar benämnas värdepapperskonto, VP-konto, aktiedepå eller aktiekonto. Du deklarerar dina aktieaffärer på K4-blanketten som du bifogar i din deklaration. Om du har sålt aktier som du haft i en kapitalförsäkring eller ISK (Investeringssparkonto) så betalar du istället en schablonskatt och behöver inte deklarera det på blanketten K4. Du ska deklarera när du sålt aktier, inte när du köpt, och du ska deklarera oavsett om du gjort vinst eller förlust på dina aktieförsäljningar. Har du sålt fonder ska det inte deklareras på K4, utan det kommer istället förtryckt på din deklaration.

Datum för att lämna in din deklaration för året är den 2:a maj.

Ladda ned K4 bilagan

Ange din email här så får du K4 blanketten skickad till din mailbox >>

Vi har nu skickat K4-blanketten till dig! :)

Skatt på aktier

Om du har sålt aktier på ett VP-konto eller aktiedepå så gäller regler för inkomst av kapital som beskattas med 30%, men det gäller som sagt inte dig som haft aktier i ett ISK eller kapitalförsäkring.

K4-blankett

Du ska deklarera din aktieaffärer på K4-blanketten (antingen i pappersform eller på skatteverkets hemsida med din e-legitimation) där du behöver ange följande för varje aktieaffär:

Du har tex gjort två olika aktieaffärer och gjort en vinst på 25000kr på den första, men 10000kr förlust på den andra. På sista raden i din K4 blankett får du alltså en nettovinst på 15000kr som du ska betala skatt på.

Om du fyller i din deklaration på Skatteverkets e-tjänst får du förifyllda uppgifter i din K4-blankett, räkna ut omkostnadsbelopp enligt schablonmetoden och uträkningar samt överföringar automatiskt.Förlustavdrag aktier

Om dina förluster är större än dina vinster på försäljning av aktier får du göra avdrag för dina förluster med upp till 70% av förlustvärdet.

Aktiehistorik

Ibland kan du behöva söka information om aktier för att få fram när emissioner och splittar skett som du behöver ta hänsyn till när du räknar ut omkostnadsbelopp.