Aktier som säkerhet för lån

aktielista i appBehöver du låna pengar finns det ett flertal lån att välja mellan beroende på vad du ska låna pengar till. Att låna pengar kostar pengar i form av räntor och avgifter och därför är det viktigt att du först jämför olika låneformer för att se vilket lån som dels passar dig bäst men även har den lägsta räntan. Äger du aktier kan du belåna dina aktier vilket innebär att du kan erhålla ett lån till mycket låg ränta, oftast betydligt lägre än ett privatlån. Det finns idag ett flertal banker och nätmäklare som erbjuder belåning av aktier, dock har bankerna högre räntor än vad du kan få hos en nätmäklare.

Att belåna sina aktier är enkelt det krävs dock att dina aktier har en substans och ett visst värde vilket aktier i gamla, trygga företag har. Det kan exempelvis vara svårare att belåna aktier i ett nytt börsbolag som inte har någon längre historik eller aktier i företag som inte är börsnoterade.

Hur fungerar det att belåna sina aktier

När du vill belåna dina aktier vänder du dig till din bank eller till en nätmäklare, som oftast kan erbjuda lägre räntor. Normalt är belåningsgraden 80 procent av aktiernas värde men det kan variera stort beroende på vilket bolag som du har aktier i. Hos en nätmäklare kommer du att få ett belåningsförslag och även besked om vilket ränta du kommer att få betala. I vissa fall är räntan mycket låg, till och med lägre än för bolån. Det betyder att du skulle kunna belåna dina aktier för att kunna köpa din bostad istället och få bättre ränta än hos ett bolåneföretag.

Om du exempelvis har aktier i Volvo till ett värde av 100 000 kronor kan du sannolikt låna 80 000 kronor av en nätmäklare till en ränta som är kring 1,5 procent och uppåt. Det betyder att om du lånar med aktier som säkerhet kan du hitta betydligt billigare lån än andra typer av lån hos banker och finansbolag som t ex dyra smålån, se till att du t ex jämför smslån här innan eventuellt behov uppstår.

aktieskärmDet bästa med att belåna sina aktier är att du fortfarande äger dessa vilket innebär att den utdelning som du får på dina aktier är dina. Detta kan i vissa fall betyda att den avkastning som du får är högre än den ränta som du betalar. Du får med andra ord i dessa fall betalt för att låna pengar.

Risker med att belåna aktier

Även om mycket är bra då du lånar med dina aktier som säkerhet så finns det ändå några risker som du bör ha med i beräkningarna. Det finns en risk att värdet på dina aktier sjunker, vilket innebär att aktierna inte längre täcker upp som säkerhet för lånet. Då kan du bli tvungen att behöva betala in mellanskillnaden så att aktierna åter igen uppfyller kravet på belåningsgrad, vanligtvis 80 procent av aktiernas värde. Om du inte kan betala tillbaka ditt lån av något skäl så blir du istället personligt ansvarig för den del av lånet som dina aktier inte täcker.

Därför så bör du inte belåna aktier som riskerar att tappa i värde utan istället ska du belåna säkra aktier som mer sannolikt ökar i värde under lånetiden. Ibland kan det också vara bättre att sälja aktierna och använda pengarna istället för att låna.