Företagslån för aktiebolag – saker att ha i åtanke

I vissa sammanhang kan det vara en ren nödvändighet att ta ett företagslån. Anledningarna till att företaget behöver låna pengar kan vara många, men för större och växande bolag handlar det ofta om att ge understöd i tider av expansion. Ett företagslån kan med andra ord ses som en investering i företagets framtid – det vill säga om avtalet tecknas under rätt förutsättningar.

Det gäller för aktiebolag

Det är möjligt för aktiebolag, liksom för alla andra bolagsformer i Sverige, att teckna ett företagslån. Villkoren för själva lånetagandet skiljer sig i regel inte åt speciellt mycket mellan de olika bolagsformerna, utan det är snarare företags ekonomiska status som spelar en roll för hur lånet utformas.

Summan för hur mycket du kan låna till ditt företag kan variera kraftigt beroende på vem du vänder dig till – spannet kan sträcka sig från några tusenlappar till miljontals kronor.

Rent juridiskt är det själva aktiebolaget som är ytterst ansvarigt när ett företagslån tecknas för den bolagsformen, till skillnad från exempelvis enskilda firmor där det är individen som blir ytterst ansvarig.

Trots att detta är fallet kan det dock vara bra att veta att många långivare kräver att en individ, vanligtvis firmatecknaren eller någon annan högt uppsatt i aktiebolaget, går i personlig borgen för lånet. I övrigt brukar det vara själva aktiebolaget som ses som säkerheten för långivaren.

Att gå i borgen för ett företagslån kan anses som riskfyllt för individen, men en av fördelarna med detta brukar vara ett förmånligare lån, med exempelvis lägre ränta.

Planering av företagets utfifter.

Då är ett företagslån användbart

Anledningarna till att ditt aktiebolag behöver låna pengar kan som sagt vara många, men ofta handlar det om att skjuta in pengar i företaget för att det ska kunna fortsätta växa. På lång sikt kan lånet på så sätt se till att bolaget vilar på en tryggare grund.

I tider av expansion kan det vara svårt att kortsiktigt balansera företagets inkomst med växande utgifter. Allt från ökad produktion till anställning av ny personal kostar pengar, och det kan ta tid innan pengarna som detta är tänkt att generera faktiskt rullar in på kontot.

I andra fall kan det handla om så simpla saker som att ett företag behöver ta ett lån för att täcka upp för oförutsedda kostnader eller införskaffandet av ny utrustning och dylikt.

Skaffa dig en tydlig överblick

Sätter du dig in i världen för företagslån för första gången kommer du snabbt att inse att det finns en hel uppsjö av långivare i olika former, som alla är redo att presentera dig sina erbjudanden. Därför är det en god idé att inledningsvis vända sig till en jämförelsetjänst – de både jämför räntor på företagslån och fasta avgifter, och ger dig en övergripande blick över vad du har för alternativ.

Många vänder sig till närmaste bank eller väljer första bästa långivare som kommer med ett erbjudande när de behöver ta ett lån, men att inte finkamma marknaden kan vara ett stort misstag. Med en tillförlitlig guide som tydligt presenterar förutsättningarna för olika lån och hjälper dig att jämföra alternativen, kan du i slutändan spara ditt företag tusentals kronor.

Du skulle givetvis kunna utforska alternativen på marknaden helt på egen hand, men eftersom de numera är så många får du i så fall vara beredd på att avsätta en hel del tid på processen. Beprövade jämförelsetjänster är därför en lösning som är både ekonomisk och effektiv.