Hur man blir en bättre daytrader på aktiemarknaden

Daytrader vid skärmen

Daytrader är ett begrepp som det finns gott om myter kring. Kort och gott är det en kategori av trader som försöker tjäna pengar på kortsiktiga rörelser på marknaden och som sällan eller aldrig håller en position längre än en dag.  Samtidigt som principen är enkel så är det svårare än vad man kan tro att lyckas med över tid. I den här artikeln ska vi gå igenom grunderna som du behöver ha klart för dig för att lyckas med daytrading. 

Bör man ägna sig åt daytrading?

Den första frågan du bör kunna svara på innan du ger dig på daytrading är om det överhuvudtaget är något du bör ägna dig åt. Att lyckas med daytrading kräver nämligen att du ser din trading som ett heltidsjobb. Du måste vara beredd att kliva upp tidigt för att kunna läsa på de senaste nyheterna innan marknaden öppnar, formulera din strategi för dagen och sätta upp bevakningsnivåer, allt detta innan marknaden ens öppnat. Sedan måste du sitta framför din skärm hela dagen och följa hur dina trades utvecklas för att kunna maximera dina vinster och kapa förluster innan de skenar i väg. Faktum är att flera undersökningar har visat att de flesta som ägnar sig åt daytrading förlorar pengar i längden. Är du inte beredd att lägga tiden som krävs bör du överväga att i stället investera långsiktigt i indexfonder eller stabila aktier, på de sättet är du nästan garanterad att tjäna pengar på lång sikt.

Hitta en strategi och sätt regler

Om du bestämt dig för att försöka bli en vinnande daytrader så måste du välja en strategi. Daytrading i sig är inte en strategi utan en placeringshorisont. Som nybörjare är det bäst att lägga tiden på att bemästra en eller två strategier och sedan långsamt expandera sin verktygslåda. Några nybörjarvänliga strategier du bör överväga att börja med är: Detta är bara tre grundläggande strategier som vi rekommenderar alla nybörjare att lära sig, det finns oändligt med variationer. Utöver att lära sig strategier måste man också skaffa sig ett grepp om vad för instrument man vill handla med. Det går att handla med aktier eller olika former av derivat för att tjäna på upp- eller nergångar. Många nybörjare föredrar att handla med index eller derivat baserade på index då det innebär att man slipper den oförutsägbarhet som kan uppstå när man handlar med enskilda företag. Samtidigt kan den som är speciellt insatt i ett företag eller en specifik bransch såsom fastighetsbranschen eller företag inom casino online hitta möjligheter som en vanlig daytrader ibland missar.  Som daytrader måste du också läsa på om teknisk analys och verkligen kunna hur du läser av kursrörelser, handelsvolymer och volatilitet. Till sist måste du också ha en stenhård disciplin och sätta upp regler för din trading som du sedan håller dig till. Det är annars väldigt lätt att vinsten från flera dagars trading kan gå förlorad bara för att man börjar chansa och snabbt vill ta igen en förlust.

Förvänta dig det oväntade

Teknisk analys och branschkännedom ger dig en bättre chans att gissa rätt på kursrörelser, men det är omöjligt att se in i framtiden och förr eller senare kommer något helt oförutsägbart hända. Olyckor, skandaler och naturkatastrofer är alla saker som snabbt kan få en kurs att störtdyka och även positiva nyheter kan komma helt oväntat. Det är därför viktigt att alltid bevaka sina positioner och sätta så kallade stop loss som begränsar din förlust när något du omöjligen kunnat förutse händer. 

Sluta aldrig lära dig

Den här artikeln ger dig bara en liten grund att stå på. Varje litet råd vi har gett här finns det tjocka böcker skrivna om. Därför måste du vara ödmjuk och lägga en stor del av din tid på att lära dig mer. Genom att kombinera studier och praktik kommer du hitta en tradingstil du känner dig bekväm med. Börja med någon av de strategier vi har föreslagit, välj vad det är du vill handla med, läs på ordentligt och placera sedan dina trades.  Det finns inga garantier att du kommer vara en av de få som blir en vinnande daytrader men du har i alla fall gett dig själv bättre förutsättningar än de flesta traders. Lycka till!