Statusen 2021 på aktiemarknadens svenska spelbolag

Under de senaste 12 månaderna är det många branscher som av förklarliga skäl haft det rejält kämpigt. Det finns dock några verksamhetsområden som har klarat sig bra, och i vissa fall till och med frodats. Den kommersiella spelmarknaden online är ett av de områden som har stått på relativt stadiga ben under året, och jag tyckte det skulle vara intressant att se om det är någonting som återspeglar sig på aktiemarknaden.

Nedan har jag gjort en lite enklare sammanfattning och sammanställning över hur det har gått för spelbolag under svensk flagg på aktiemarknaden.

Laptop som speldator

Så går det för speloperatörerna på börsen

Spelmarknaden på nätet är väldigt konkurrensutsatt och det känns som om man hör eller ser reklamer för nya spelsidor varje gång man slår på tv:n eller radion. De flesta av sajterna som marknadsförs, som exempelvis varumärken som Vera & John är oftast en liten del av större börsnoterat bolag.

Eftersom dessa större bolag tillhandahåller spelplattformar i form av nätcasinon och dylikt, klassas de som operatörer – och det är dem jag tänkte fokusera på i det här första segmentet av texten.

Jag har främst tagit en titt på sex betydande operatörer inom den svenska spelbranschen, som jag tycker är värda att nämna, och det är: Betsson (BETS B), ENLABS (NLAB), Angler Gaming (ANGL), Kindred Group (KIND SDB), Leo Vegas (LEO) och Spiffbet (SPIFF).

Så gott som samtliga av dessa bolag har 12 riktigt starka månader bakom sig. Det egentligen bara Spiffbet som har haft det kämpigt under de senaste 12 månaderna, med en nedgång på nästan 20 procent.

För de övriga fem bolagen ser tongångarna betydligt muntrare ut.

Med en tillväxt på nästan 97 procent på aktiemarknaden är Leo Vegas det bolaget av dem som har gått sämst, vilket säger en hel del. Betsson har ökat med över 133 procent och tredje bäst har Angler Gaming gått med en ökning på över 213 procent.

De stora vinnarna under året är dock ENLABS (+319 procent) och Kindred Group (+364 procent).

I detta fallet kan vi med andra ord slå fast att utvecklingen på börsen minst sagt speglar hur stadigt de flesta av spelbranschens operatörer har presterat under det senaste året.

Så går det för spelleverantörerna på börsen

Bolag som räknas som leverantörer inom spelbranschen är företag som exempelvis utvecklar spel och/eller mjukvara åt operatörerna – som exempelvis den svenska giganten NetEnt. Två av de absolut största svenska aktörerna bland leverantörer är Evolution Gaming (EVO), som bland annat äger nyss nämnda NetEnt, och Kambi Group Plc (KAMBI).

Trenden hos leverantörerna är densamma som hos operatörerna, och värdet på både Evolution Gamings och Kambis aktie har ökat kraftigt under de senaste 12 månaderna. Värdet på Evolution Gaming har stigit med 321 procent och värdet på Kambi med hela 435 procent.

Det har med andra ord gått riktigt bra på börsen även för spel- och mjukvaruleverantörerna, och spelbranschen (åtminstone den digitala) kan blicka tillbaka på ett mycket tillfredsställande år. Framgångarna har även haft en positiv påverkan på bolag med kopplingar till spelbranschen. Liknande resultat kan nämligen ses hos exempelvis aktörer som sysslar med marknadsföring och dylikt, åt spelsajter.